torstai 27. helmikuuta 2014

Lomailua ja käsitöitä?

Hiihtoloma alkoi vähän etuajassa! Aloitin sen eilen metsäkävelyllä. Äkkiseltään ei kuvista ehkä tule mieleen, että eletään helmikuun viimeisiä päiviä Kuopiossa. Lunta on käsittämättömän vähän ja lämpötila päivisin plussan puolella. Lomalla ei siis paljon hiihdetä, mutta ehkä pyöräillään ja ajellaan koiravaljakolla.

Siivoilin vähän kangasvarastoja ja heti alkoi tulla mieleen kaikenlaiset ompeluhommat. Löysin myös tyttäreltä perityt öljyvärit ja alkoi tehdä mieli maalata. Opinnäytetyön pienoismalli kaipaisi etenemistä ja varmaan keksin vielä tuhat muuta hommaa. Toivottavasti muistan myös olla lomalla!

Kangasvarastoja

Opinnäytetyön osa

Piki antaa neuvoja blogin tekemisessä.

tiistai 25. helmikuuta 2014

Spoonflower

Sain tänään mukavaa postia iltapäiväkahviseuraksi amerikkalaiselta Spoonflower- digiprinttifirmalta. Firmaan voi kuka tahansa lähettää oman printtimallin ja teettää omalla mallilla kuvioitua kangasta, lahjapaperia tai vaikkapa tapettia. Firman nettisivuilta selviää mm. millaisia kankaita heillä on printattavaksi ja millaisessa muodossa digitaaliset kuosimallit lähetetään.http://www.spoonflower.com/shop
Olin tilannut kangasnäytteitä koulua varten ja tekisi mieli myös kokeilla omien kuosien painattamista...

Olisiko punasävyinen kissakuosi hyvä

vai violettipohjainen? Kuvat olen tehnyt Illustratorilla ja Photoshopilla.

lauantai 22. helmikuuta 2014

Koulussa tehtyä

Visuaaliset taidot- kurssilla oli alastonmallin maalausta erilaisilla tekniikoilla ja väreillä."Paratiisi" - maalaus on tehty akvarelleilla ja puuväreillä.

Meillä oli mallina myös nuori mies. Tämä piirustus on tehty kuivapastelliliiduilla.

Muoto ja tila-kurssilla teimme veistoksia savesta ja mallina taas alaston ihminen. Veistos on poltettu ja lasitettu.


keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Home sweet home

Here`s another needle felted picture made of little pieces of wool and some lace.

Pikkutaulun ainekset: otetaan huovutettu säärystin, villaisia jätepaloja, vähän rintsikan pitsiä ja kirjontaa. Pikkuripaus huovutusvillaa ja kangasta. Keitto on valmis. Miten mukavaa on saada pienet tilkutkin käytettyä. (Ja niitä taitaakin riittää aika moneen tauluun.)

maanantai 17. helmikuuta 2014

Maanantain mietteitä

Minulla on tapana tehdä montaa projektia yhtäaikaa. Ja mielellään aloittaa joku uusi, vaikka olisi tärkeämpää saada edellinen valmiiksi. No, onpahan sitten mistä työstä valita!
Tänään päätin tehdä opinnäytetyötäni edes vähän aikaa. Olen tekemässä pienoismallia varsinaiseen opinnäytteeseen, joka tulee olemaan siirreltävä villamateriaalilla päällystetty koirankoppi.Kopin sisälle voi mennä kuuntelemaan kuulokkeista rekikoiramaailmaa. Kuulostaa hullulta, mutta semmoinen päähänpinttymä minulla nyt on. Pihamme tarhassa asuu valjakkokoiria, jotka ovat innoittaneet tähän pinttymään.


Koirankoppiini tarvitsen paljon vanhoja villapaitoja, -sukkia, -lapasia ja -pipoja. Joten jos haluat luopua vanhoista villavaatteistasi, jotka mielellään huopuvat, niin ota yhteyttä! Sininen kehys on kopin puista runkomateriaalia.


Tästä on tulossa pikkukopin katto.


Tämä on keskeneräinen neulahuovutusvälityö, jota teen jaksaakseni tehdä muita töitä! Sain Kodin ykkösestä kahdella eurolla rairuohon kasvatukseen tarkoitetut 3 laatikkoa. Niistä saan hyvät taulunkehykset. Työn pohjalla vanhaa villasäärystintä,tietysti.


Kaverina minulla on tänään Piki, joka haluaa olla emännän lähellä! 

lauantai 15. helmikuuta 2014

Sisustustekstiiliprojekti

Sain opinnoissa tilaisuuden tehdä sisustustekstiilityön Kuopion yliopistollisen sairaalan lasten- ja nuortenosaston seinälle. Alunperin kuvani on suunniteltu kuosiksi, mutta olen nyt tekemässä sen pohjalta isoa n. 120 x 140cm kokoista työtä. Työn materiaalit ovat tekstiilejä, villakangasta ja huovutusta.

Käpyretki-kuosi

Olen tehnyt kokeiluja erilaisilla materiaaleilla ja koristelutavoilla. Työn muoto on haasteellinen ja tähän mennessä sopivimmat vaihtoehdot pohjaksi ovat vaneri tai polypropeeni kennolevy. Pohja leikataan vesisahauksella tietokonepiirroksen mukaan.

Kokeiluja kuusien koristeluun

Pohjamateriaaleja sekä karhuun että metsämaahan.Pieni turkoosi on käpy.

Kuusikoristelua painamalla ja kirjomalla.Tietokonemallinnos siitä, miltä valmis työ voisi näyttää. Kuva on tehty Illustratorilla ja Photoshopilla.
Kaikenkaikkiaan projekti on tosi mielenkiintoinen ja haasteellinenkin, sillä monta asiaa on ratkaistava ennen kuin teos on valmis. Työn pitäisi valmistua huhtikuuhun mennessä.

perjantai 14. helmikuuta 2014

Hyvää ystävänpäivää!/ Happy Valentine`s day!


Vanha villasukka pääsi uusiokäyttöön ja sai päällensä neulahuovutettua silkkikuitua, kangasta ja pitsiä. Kehys tuli rairuohon kasvatukseen tarkoitetusta pienestä laatikosta.
An old woolen stocking and some needle felted silk fibers and textiles.

tiistai 11. helmikuuta 2014

Silkkipaperia/ Making silk paper

Olen pitkään halunnut kokeilla silkkikuidun käyttämistä tekstiilityössä. Saimme opinnoissa tehtäväksi suunnitella näyttelytyön ja päätin kokeilla silkkikuitua työssä. Tilasin Englannista http://www.rainbowsilks.co.uk/ villisilkkiperhosten tuottamaa kuitua (tussah-silkki) ja silkkivalmistuksen jätettä, englanniksi nimeltään rod. Ovat oksan tai kuoren näköisiä kääryleitä.
Käppyräinen takana oleva silkki on jätettä, jossa serisiini l. silkin liima-aine on tallella.

Halusin värjätä silkkejä itse, koska minulla on vanhoja höyrykiinnitteisiä värejä silkkimaalauskaudeltani tallessa. Ensin värjättäviä silkkejä liotettiin etikkavedessä, jotta kuitu kastuu ja turpoaa vastaanottamaan väriä.
Seuraavaksi otin silkit vedestä ja pusersin ne käsin kuivaksi ja asetin muovilla päällystetylle pöydälle.
Maalasin silkkiväriä pensselillä kuituihin.

Käytin Pebeon ja Schjerningin n. 20 vuotta vanhoja värejä. Hyvin toimivat vielä!

Maalauksen jälkeen käärin silkit muoviin ja laitoin mikroaaltouuniin n. kolmeksi minuutiksi. Uunin jälkeen annoin silkkien jäähtyä ja huuhtelin niitä runsaassa vedessä, kunnes väriä ei enää irronnut.

Kuivatin silkit ja asettelin kuituja ristiin leivinpaperille. Silkki"oksista"voi irroitella varovasti kerroksia.

Kostutin pisaroilla (sumupullo olisi parempi) silkkejä ja silitin ne leivinpapereiden välissä jolloin ne tarttuivat kevyesti yhteen silkissä olevan serisiinin avulla. Tämän jälkeen silkkilevy oli valmis käytettäväksi. Huovutin neulahuovutuskoneella levyä ja leikkasin siitä kokeeksi ympyrän.

Tässä leikattu silkkikuvio , jota olen alkanut kirjailla. Mukavaa hommaa! Apuna käytin Silk paper for textile artists- kirjaa http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=1408102684maanantai 10. helmikuuta 2014

Vihreät aatteet

Ajattelin esitellä muutamia linkkejä aiheisiin, joissa kosketellaan kierrätystä ja otetaan kantaa nykypäivän kulutusyhteiskuntaan. Itseäni järkyttää tieto Suomen kaatopaikoille joutuvista 90 miljoonasta kilosta tekstiilijätettä. Kaikkien kankaiden valmistamiseen on käytetty valtavat määrät mm. vettä, lannoitteita, kemikaaleja, aikaa, työvoimaa ja energiaa.
Vihreät vaatteet- sivustossa on erinomaisesti tietoa vihreästä tyylistä ja visuaalisesta kuluttamisesta ja vastuullisista vaatteista. http://www.vihreatvaatteet.com/

Jos haluat tutustua ekologisiin tekstiileihin tai tuotteisiin, niin kurkista Linotten kauppaan http://www.linotte.fi/ ,Weekoksen verkkokauppaan https://www.weecos.com/fi/shop-front tai Moonkin puotiin http://moonk.fi/ Ulkoiluvaatteiden valmistaja Patagonia korostaa tuotteissaan ympäristöystävällisyyttä http://www.patagonia.com/eu/enFI/environmentalism

Suomessa on poistotekstiiliyhdistys, joka pyrkii edistämään poistotekstiilien materiaalinkiertoa. http://www.poistotekstiilit.fi/DowebEasyCMS/?Page=Tervetuloa Jos olet facebookissa, voit käydä katsomassa siellä heidän sivuaan : Suomen poistotekstiilit ry fb-sivu https://www.facebook.com/groups/127754360681737/

Facebookissa on myös tavara päivässä pois-ryhmä https://www.facebook.com/TavaraPaivassaPois/info
Asiasta myös http://www.hs.fi/sunnuntai/a1388813046486

Jos olet vähääkään kiinnostunut ympäristöstäsi, käy kurkkaamassa linkkejä. Minä taidan itse liittyä tuohon tavara päivässä pois- kampanjaan. Vaatekaapin jo raivasin Hyvän mielen vaatekaappi-kirjan ohjeiden avulla. Kirja on täynnä asiaa, mutta kirjoitettu hauskasti mukaansatempaavalla tavalla. Suosittelen! http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9523000071


Kissamme Takku ottaa nokoset villapaitapalojen päällä. 


lauantai 8. helmikuuta 2014

Toinen rannekoru/Bracelet

Aluksi neulahuovutin villapaidan resoria.

Huovutin resorin päälle silkkikuitua ja villaa. Lisäksi ompelin paljetteja.

 
Vielä muutama koristepisto

 
ja pykäpistot reunaan. Nappi kiinnitystä varten.Virkkaan vielä kiinnitystä varten lenkin,kunhan löydän virkkuukoukun.


keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Kortti


Muotoilukoulutukseen kuuluu tiettyjen tietokoneohjelmien hallitseminen. Olen viettänyt lukemattomia tunteja veivaten Illustratoria ja Photoshoppia. Alkuun ohjelmien käyttö oli hurjan kankeaa, enkä muistanut millään mitä työkalua milloinkin piti käyttää. Olen nimittäin 60-luvulla syntynyt, enkä ole äidinmaidossa imenyt kuin muutaman sen aikaisen tv:n lastenohjelman.
Mutta täytyy sanoa, että harjoitus tekee mestarin tai jos nyt ei mestaria niin ainakin auttaa oppimaan. Minun oppimistyylini on kantapään kautta oppiminen. Miksi kannattaisi lukea ohjeita, kun voi hakata päätä seinään ja kokea löytämisen riemua :)
Tämä kortti sai alkunsa meillä asustavista ystävyksistä; Muumi-huskystä ja Piki-kissanpennusta.

tiistai 4. helmikuuta 2014

Villapaidan uusi elämä osa 1.


Tykkään villapaidoista. Erityisesti, kun ne ovat huopuneita, pieneksi jääneitä tai muuten unohtuneita. Tämä rannekoru on pala neulomaani slipoveria. Huovutin sliparin pesukoneessa ja osan käytin opinnäytetyöhöni, josta kerron toisella kertaa. Pienen osan käytin tähän.
Leikkasin palan, valitsin sävyyn sopivat napit ja kirjailulangan. Työ oli minulle sopivan nopea, olen nimittäin vähän kärsimätön luonne. Pinterestissä on ihastuttavia vastaavalla tavalla näperrettyjä koruja, tosi hienoja! Ja niihin on maltettu kenties käyttää aikaa vähän enemmän...
http://www.pinterest.com/pin/400116748116148204/

maanantai 3. helmikuuta 2014

Kassin tekemisen sietämätön keveys


Ystäväni antoi vanhat samettifarkut laukun tekemistä varten. Otin tehtävän innoissani vastaan, koska minusta on aina mukavaa tehdä käsitöitä. Mutta kaikki ei mennyt niin kuin Strömsössä. Purin vetoketjun useampaan otteeseen, koska laitoin sen aina väärinpäin. Sangat menivät väärään kohtaan. En ilmeisesti oikein keskittynyt. Vihdoin  sain kassin valmiiksi ja olin siihen tyytyväinen. Mitä opin? Ainakin sen, että kannattaa suunnitella mitä tekee ja missä järjestyksessä.

Apuna suunnittelussa minulla oli A bag making bible- kirja, jossa on vinkkejä erilaisten laukkujen ompeluun. http://www.bookdepository.co.uk/Bag-Making-Bible-Lisa-Lam/9780715336243