tiistai 11. helmikuuta 2014

Silkkipaperia/ Making silk paper

Olen pitkään halunnut kokeilla silkkikuidun käyttämistä tekstiilityössä. Saimme opinnoissa tehtäväksi suunnitella näyttelytyön ja päätin kokeilla silkkikuitua työssä. Tilasin Englannista http://www.rainbowsilks.co.uk/ villisilkkiperhosten tuottamaa kuitua (tussah-silkki) ja silkkivalmistuksen jätettä, englanniksi nimeltään rod. Ovat oksan tai kuoren näköisiä kääryleitä.
Käppyräinen takana oleva silkki on jätettä, jossa serisiini l. silkin liima-aine on tallella.

Halusin värjätä silkkejä itse, koska minulla on vanhoja höyrykiinnitteisiä värejä silkkimaalauskaudeltani tallessa. Ensin värjättäviä silkkejä liotettiin etikkavedessä, jotta kuitu kastuu ja turpoaa vastaanottamaan väriä.
Seuraavaksi otin silkit vedestä ja pusersin ne käsin kuivaksi ja asetin muovilla päällystetylle pöydälle.
Maalasin silkkiväriä pensselillä kuituihin.

Käytin Pebeon ja Schjerningin n. 20 vuotta vanhoja värejä. Hyvin toimivat vielä!

Maalauksen jälkeen käärin silkit muoviin ja laitoin mikroaaltouuniin n. kolmeksi minuutiksi. Uunin jälkeen annoin silkkien jäähtyä ja huuhtelin niitä runsaassa vedessä, kunnes väriä ei enää irronnut.

Kuivatin silkit ja asettelin kuituja ristiin leivinpaperille. Silkki"oksista"voi irroitella varovasti kerroksia.

Kostutin pisaroilla (sumupullo olisi parempi) silkkejä ja silitin ne leivinpapereiden välissä jolloin ne tarttuivat kevyesti yhteen silkissä olevan serisiinin avulla. Tämän jälkeen silkkilevy oli valmis käytettäväksi. Huovutin neulahuovutuskoneella levyä ja leikkasin siitä kokeeksi ympyrän.

Tässä leikattu silkkikuvio , jota olen alkanut kirjailla. Mukavaa hommaa! Apuna käytin Silk paper for textile artists- kirjaa http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=1408102684



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti